2010-10-08

Fredag: räksallad

Jag serverar ett gott bröd med aioli till salladen.

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2010-10-07

Torsdag: rödbetssoppa, äppelpaj

Servera gräddfil eller turkisk youghurt smaksatt med valfria örter till soppan.

Rödbetssoppa, 4 personer:
1 kg rödbetor
2 potatisar
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk strösocker
12 dl buljong (helst egen köttbuljong, annars kyckling- eller grönsaksbuljong)
salt
peppar

1. Skala och skär rödbetorna, potatisen och moroten i bitar.
2. Skala och finhacka löken, vitlöken och ingefäran och fräs dem i smöret och oljan.
3. Tillsätt rödbetor, potatis, morot och socker och fräs ytterligare kort. Häll på buljongen och låt koka i ca 20 minuter.
4. Mixa soppan slät med stavmixer.


Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

2010-10-05

Onsdag: pasta med ägg, rucola och körsbärstomater

Den här pastarätten går snabbt att svänga ihop och smakar riktigt gott.

Spaghetti med ägg, rucola och körsbärstomater:
400-500 gram pasta
4 ägg
1 tråg med rucola
1 ask med körsbärstomater
olivolja
svartpeppar
parmesanost

1. Börja med att skölja och torka rucolan.
2. Koka äggen i några minuter. De ska vara löskokta.
3. Koka pastan och blanda den sedan med lite olivolja.
4. Servera varje portion med ett löskokt ägg i bitar, rucola, halverade körsbärstomater, peppar och parmesanost.

2010-10-04

Tisdag: fiskkakor med ris och sallad

Servera en sallad på gröna blad, riven morot, fint skuren gurka och tunt skivad purjolök till fisken.

Fiskkakor, 4 personer:
400 gram sej
2 charlottenlökar
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
lite pressad limesaft
2-3 msk mjölk eller grädde
1/2-1 msk hackad ingefära
lite färsk koriander
salt
peppar
1 msk rapsolja

1. Skär fisken i mindre bitar.
2. Mixa alla ingredienserna utom mjölken till en slät smet. Häll i mjölken lite vartefter tills du får en bra konsistens på smeten som det går lätt att forma kakor av.
3. Stek fiskakorna i rapsoljan.
4. Servera fiskburgarna med ris, sallad och kanske lite sweet chilisås.

Måndag: dillkött med kokt potatis

Dillkött, 4 personer:
1 kg högrev av kalv eller lamm (bog och bringa går också bra)
15 dl vatten
100 gram rotselleri
1 lök
2 morötter
1 lagerblad
12 vitpepparkorn
1 tsk salt

1. Lägg köttet i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och skumma.
2. Skala rotsellerin, moroten och löken och tillsätt dem, lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låd sjuda under lock i ca 50 minuter.
3. Behåll buljongen, ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Börja förbereda såsen.

Sås:
50 gram smör
4-5 msk vetemjöl
8 dl buljong (från det kokta köttet)
1 knippe dill
2 tsk ättika (12%)
1 dl vatten
4 tsk strösocker

1. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen av värmen och rör ut vetemjölet i smöret.
2. Tillsätt 8 dl av köttbuljongen genom att röra ner den i smör- och mjölblandningen. Tillsätt ättika blandad med vatten och socker.
3. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Tillsätt kötttet skuret i bitar.
5. Hacka dillen och och strö över köttet. Servera med kokt potatis.