2010-02-25

Torsdag: jordärtskockssoppa, pannkakor

Jordärtskockssoppa, 4 personer:
2 potatisar
4 charlottenlökar
1/2 morot
1/2 fänkål
500 gram jordärtsskockor
1 msk smör
1 msk olivolja
1-1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong
(1/2 dl grädde)
2 apelsiner

1. Skala och skiva potatisen, löken och moroten. Skölj fänkålen och skiva den. Skala och skiva jordärtskockorna. Anledningen till att jag tar dem sist är att de lätt blir missfärgad.
2. Fräs samtliga grönsaker i smöret och oljan under ett par minuter.
3. Tillsätt buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät. Jag rundar inte av med grädde men om du föredrar en mildare smak så kan du göra det.
5. Servera soppan med lite ringlad olivolja och pressad apelsinsaft.

Pannkakor, 4 personer:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk smält smör

1. Vispa upp äggen. Tillsätt hälften av mjölken, salt, socker och mjöl. Vispa till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret.
3. Stek pannkakorna i lite smör. Servera med något gott tillbehör. Vi äter pannkakorna med socker och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar