2010-02-22

Tisdag: fiskgryta och vitlöksbröd

Nu har jag precis börjat tillaga middagen. Jag kände att jag ville ha lite aioli till fisken och har precis gjort det. Så här gör man:
1 äggula, knappt 1 dl olivolja, lite salt, 1 riven vitlöksklyfta. Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!
Jag har satt buljongtärning inom parentes i receptet nedan för jag använder oftast inte det. Jag tycker det blir gott ändå! Vill du emellertid ha en mer tydlig fisksmak är det bara att lägga till buljongen.

Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar