2010-02-26

Måndag: pasta med rostade mandlar och tomat


Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista. Recepten kommer vartefter under veckan. Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.

Tisdag: stekt torsk med haricots verts
Onsdag: ljummen sallad med kyckling och couscous
Torsdag: ärtsoppa
Fredag: sallad med räkor, grapefrukt och avocao

Inköpslista:
1 paket penne eller annan valfri kort pasta
1 kg gul lök
1/2 kg morötter
vitlök
1 burk hackade tomater (mutti eller änglamarks är särskilt bra)
1 påse mandlar
lagrad pecorinoost, parmesanost fungerar också
färsk basilika
1 påse pinjenötter
2 rödlökar
500 gram haricots vert
600 gram torsk eller annan fisk
balsamvinäger
1 tråg körsbärstomater
1 paket couscous
2 apelsiner
tomatpuré
honung
soja
500 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 röd paprika
stjälkselleri
1 zucchini
isbergssallad
(1 tråg rucola)
1 kg torkade gula ärtor
400 gram rimmat fläsk
6 svenska äpplen
sirap
kanel
glass
räkor
blandad sallad (t ex ruccola, maché, rosésallad)
2 grapefrukt
2 avocado
1 fänkål
jäst
vetemjöl
svarta oliver
rosmarin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar