2010-02-15

Tisdag: rökt makrill med potatissallad, guacamole

Det finns olika sorters varmrökt fisk, makrill, sik, lax, böckling mm. Jag serverar rökt pepparkryddad makrill i kväll. Det är ofta lätt att få tag i. På sommaren röker jag min egen lax, men det får jag återkomma om.

Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar
1 röd lök
1 purjolök
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja

1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken, purjolöken och sellerin. Tillsätt dem och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.

Guacamole:
2 mogna avocado
2 charlottenlökar
2 tomater
saften av 1 lime
2 msk olivolja
salt
färsk koriander eller persilja

1. Halvera avocadon och ta ur kärnan. Mosa avocadon med en gaffel på en skärbräda och lägg över den i en skål.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Tillsätt den.
3. Tag bort kärnhuset ur tomaterna. Skär tomaterna i små små bitar och tillsätt dem.
4. Avsluta med att tillsätta limesaften, olivolja och koriander eller persilja. Smaka av med salt. Servera guacamolen med hårt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar