2010-02-15

Måndag: pumparisotto med grillad halloumi och sallad

Idag tänkte jag på prov lägga ut matsedeln för hela veckan med en inköpslista. Du hittar dem under dagens recept. Kommentera gärna om du tycker att det är en bra idé som kan underlätta inhandlingen. I inköpslistan tar jag inte upp basvaror som t ex olivolja, smör, mjöl etc. Till höger längre ner finns det en lista på vilka varor jag tycker det är bra att ha hemma.

Pumparisotto 4 personer:
500 gram muscatpumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost

1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.

Grilla eller stek halloumin i en stekpanna.

Veckans matsedel:
tisdag, rökt fisk med potatissallad, guacamole
onsdag, kycklingfiléer med purjolök, potatispuré, haricots verts
torsdag, potatis- och purjolökssoppa, inkokta päron med vispgrädde
fredag, spaghetti med havskräftor (alternativt räkor och zucchini)

Inköpslista:
500 gram valfri rökt fisk
3 kg potatis
2 citroner
1 rödlök
3 purjolökar
1 nät charlottenlök
stjälkselleri
kapris
2 avocado
tomater
lime
600 gram kycklingfiléer
sött vin
500 gram haricots verts
spaghetti
vitlök
havskräftor (helst färska, finns djupfrysta)
körsbärstomater
persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar