2011-04-27

Tisdag: gravad lax, kokt potatis, sparris

Idag blir det rester från påsk, gravad lax. Till det serverar jag kokt potatis och grön sparris som jag först steker i lite olivolja och smör i några minuter. Sedan häller jag på lite vatten i taget och låter det koka in tills sparrisen är lagom mjuk. Det tar ett par dagar att grava lax. Den ska ha varit frusen alternativt frysas efter att den gravas för att ta död på eventuella bakterier.

Gravad lax:
1 kg benfri laxfilé (som varit fryst)
1/2 dl salt
3/4 dl socker
2 tsk stött vitpeppar
1 näve dill

1. Blanda salt, socker och peppar. Lägg lite av blandningen på botten av ett fat med kant.
2. Torka av laxfilén och dela den i två lika stora delar. Strö över det mesta av blandningen på laxens köttsidor. Strö över hackad dill. Lägg i ihop laxsidorna och strö över resten av salt- och sockerblandningen.
3. Täck laxen med plastfolie och ställ den i kylskåpet. Vänd laxen 3-4 gånger. Häll bort vätskan som bildas. Laxen är klar efter två dygn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar