2010-04-13

Tisdag: fiskgryta, aioli

Jag gör aioli lite då och då och använder det i stället för smör precis som det ofta serveras på restauranger i Spanien.

weight:bold;">Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Aioli:
1 äggula,
1 dl olivolja,
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.
(några droppar pressad citron)

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar