2010-04-15

Torsdag: sparrisrisotto, prosciutto crudo, sallad med ruccola, tomat och mozzarella

Torsdag och egentligen borde det stå soppa på menùn. Det gör det emellertid inte. Jag köpte fin vit sparris igår och därför lagar jag risotto i kväll. Risotto på vit sparris blir särskilt god. Jag använder inte vin till sparrisrisotto men om du vill är det bara att ersätta lite av buljongen med ca 1 dl vitt vin.

Sparrisrisotto, 4 personer:
500 gram vit sparris
2 charlottenlökar
2 msk olivolja
3-4 dl ris
ca 1,2 l grönsaksbuljong
2 msk smör
rikligt med parmesanost
svartpeppar

1. Skölj sparrisen och skala av det yttersta lagret på stjälken. Lägg sparrisknopparna åt sidan och skiva stjälken tunt.
2. Finhacka löken och fräs den och sparrisen i olivolja. Peppra och tillsätt lite buljong efter ett tag och låt den koka in.
3. Tillsätt riset och låt det fräsa lite med sparrisen och löken innan du tillsätter buljongen. Buljongen ska därpå tillsättas vartefter den kokar in under kontinuerlig omrörning.
4. Avsluta med att tillsätta smör och 1 näve riven parmesanost. Risotton är klar efter ca 18 minuter. Den ska då vara krämig och riset ska fortfarande ha kvar ett visst tuggmotstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar