2010-03-18

Torsdag: linssoppa, inkokta fikon

Om du tycker att det tar för lång tid med gröna linser kan du använda röda linser. Koktiden är kortare. Jag tycker emellertid att gröna linser är godare.
style="font-weight:bold;">Linssoppa, 4 personer:

3 dl gröna linser
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
1 näve färsk persilja
salt
peppar

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden. Koka dem sedan med 1 morot, 1 lagerblad och en bit lök i rikligt med vatten i ca 20 minuter eller tills de är nästan färdiga. Häll bort vattnet och avlägsna lagerbladet, löken och moroten.
2. Skala under tiden potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och de kokta linserna. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga. Avsluta med att tillsätta persiljan.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Inkokta fikon, 4 personer:
6 fikon
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Koka upp samtliga ingredienser utom fikonen och låt sjuda i ca 5 minuter. Om du använder vaniljstång ska du dela den på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Även vaniljstången ska med.
2. Dela fikonen i fyra klyftor och låt dem koka i sockerlagen i ett par minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev. Fortsätt att koka lagen i ytterligare ca 10 minuter. Låt den sedan svalna innan du lägger tillbaka fikonen. Servera med glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar