2010-03-17

Onsdag: pasta med auberginegratäng

Auberginegratäng eller på italienska "melanzane al parmigiano" kan ätas som den är. Den är också god tillsammans med pasta som vi äter den i kväll. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

Auberginegratäng, ingredienser:
2 aubergine (inte jättestora!)
8 msk olivolja
1-1 1/2 burk hackade tomater av god kvalitet
1 tsk socker
1 näve färsk basilika
1 dl ströbröd
1 mozzarella
150 gram parmesanost

1. Skölj auberginen och skär den i tunna skivor på längden. Stek skivorna i lite olivolja tills den blir gyllene och känns mjuk. (Aubergine drar åt sig mycket olivolja så det behövs ny vartefter.) Lägg skivorna på en bit hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
2. Rör ihop tomaten med socker och färsk basilika. Lägg lite tomatsås i botten av en ugnsfast form.
3. Skär mozzarellan i tunna skivor. Riv parmesanosten.
4. Lägg ett lager av aubergineskivor ovanpå tomatsåsen och strö över lite ströbröd. Placera några mozzarellaskivor på auberginen och täck med ett tunt lager tomatsås. Strö över lite parmesanost. Upprepa det hela ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av tomatsås och parmesanost.
5. Tillaga gratängen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå i 10 minuter före servering. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar