2010-10-14

Torsdag: palsternackssoppa med smak av äpple och curry, äppelpaj


Palsternackssoppa, ingredienser 4 personer:
1 lök
2 msk olivolja
500 gram palsternacka
2 tsk curry
4 mindre potatisar
1 äpple
1,2 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
svartpeppar
salt

1. Skiva löken och fräs den lätt i oljan. Tillsätt curryn och fräs kort.
2. Skala och skiva palsternackan, potatisen och äpplet och tillsätt det.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa då soppan slät med en stavmixer.
4. Servera varje portion toppad med lite finhackad purjolök och nymald svartpeppar.

Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor

1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar