2010-08-30

Måndag: kokta rödbetor, bondomelett

Vi äter kokta rödbetor till förrätt idag. Till dem serverar jag smör och/eller olivolja, salt och en citronklyfta. Välj små rödbetor. Koktiden är ca 40 minuter.

Bondomelett, 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar