2010-06-10

Torsdag: potatis- och löksoppa, rabarberpaj

Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.

Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt

Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.

Rabarberpaj:
600 gram rabarber
knappt 150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker+3 msk socker

1. Lägg smöret i en bunke och låt det mjukna. Arbeta sedan ihop smulpajen.
2. Skölj och torka rabarbern. Skär den i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en smord form. Sockra med 3 msk socker
3. Tillaga pajen i ca 30 minuter i 200 grader varm ugn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar