2010-01-13

Torsdag: soppa på borlottibönor, focaccia

Vår motsvarighet till ärtsoppa är i Italien olika sorters bönsoppor. Allra godast blir sopporna om man kokar bönorna själv. Det är inte svårt, men det tar lite tid. Ett tips är att lägga bönorna i blöt på morgonen så att det bara är att koka dem någon timme före middagen. Om den tiden inte finns så fungerar det med burkbönor som i receptet nedan. Väljer du att koka egna bönor följer du instruktionerna längst ner i inlägget.

Soppa på borlottibönor, ingredienser 4 personer:
1/2 gul lök
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 potatis
2 msk olivolja
1 par kvistar färsk rosmarin (eller 1/2 tsk torkad rosmarin)
salt
svartpeppar
1 liter vatten
(1 tärning hönsbuljong)
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
1 liter vatten
1 burk borlottibönor
1 näve färsk persilja

1. Finhacka löken och sellerin, pressa vitlöken och riv moroten och potatisen. Fräs det mjukt i olivoljan.
2. Tillsätt rosmarin och fräs ytterligare i ca 1/2 minut. Salta och peppra.
3. Tillsätt vatten, buljongtärning, tomat och socker och låt koka ihop i ca 10 minuter.
4. Skölj borlottibönorna och tillsätt dem. Låt soppan koka upp.
5. Toppa varje portion med lite persilja och olivolja. Servera focaccian som tillbehör.

Blötlägg 250 gram torra borlottibönor över dagen. Följ steg 1 och 2 ovan. I steg 3 tillsätter du de blötlagda bönorna, 1,2 liter vatten, (inte blötläggningsvattnet), 1 lagerblad och de hackade tomaterna med en nypa socker. Låt soppan koka i ca 1 timme eller tills bönorna är mjuka. Det blir särskilt gott att passera några av bönorna. Använd en stavmixer och låt den gå några varv i soppan.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar