2010-01-11

Tisdag: stekt strömming, potatismos, sallad med fänkål och apelsiner

Stekt strömming, ingredienser 4 personer
16 strömmingsfiléer (kanske fler)
1 näve färsk persilja
1 näve färsk dill
salt
vitpeppar
1 dl mjöl (vete- eller rågmjöl)
smör

1. Lägg strömmingen med skinnsidan nedåt.
2. Hacka persiljan och dilllen och fördela det på strömmingsfiléerna. Salta och peppra.
3. Lägg ihop två filéer med skinnsidan utåt. Vänd strömmingspaketet i mjölet.
4. Stek strömmingen i smöret i ett par minuter på varje sida.

Potatismos:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.

Sallad med fänkål och apelsiner:

2 fänkålshuvuden
3 apelsiner
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Skölj och torka den.
2. Skala apelsinerna, halvera dem och skiva dem tunt. Blanda med fänkålen. Salta och peppra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar