2009-11-05

Torsdag: ärtsoppa, pannkaksrulle med hallon och grädde

Idag lagar jag ärtsoppa. Jag tycker om traditioner och jag vill gärna äta ärtsoppa eller någon annan soppa på torsdagar. Igår kväll lade jag gula ärtor i blöt. Det går också bra att göra tidigt på morgonen. Ärtsoppa lämpar sig dessutom utmärkt för storkok. Det är bara att dubbla eller tre- eller fyrdubbla receptet.

Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.


1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!

Pannkaksrulle 4 personer:
3 ägg
4 dl mjölk
1 1/2 d vetemjöl
1 msk smält smör
1 tsk salt

Fyllning:
3 dl grädde
1 paket djupfrysta hallon (ska tinas!)
lime
socker

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, salt och smör.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (20x25 cm), och häll i smeten.
4. Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
5. Vält över pannkakan på ett nytt smörpapper.
6. Vispa grädde och bred ett lager av den på pannkakan. Tillsätt de tinade hallonen, limesaft och lite socker. Rulla ihop och servera i skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar