2009-11-02

Lasagne

Måndag: Lasagne med skinka och spenat, 4 personer:
500 gram djupfryst bladspenat (hackad går också bra)
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 burk ricottaost
1 dl riven parmesanost
salt
peppar
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
250 gram rökt eller kokt skinka
lasagneplattor

1. Tina spenaten. (Ta helst fram den på morgonen!)
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Blanda ner spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Blanda ricottaost, parmesansost och spenat/lök i en bunke. Tillsätt tomat och socker. Salta och peppra.
4. Förbered bechamelsåsen (se nedan!)
5. Lägg lite av bechamelsåsen i botten av en ugnsfast form och placera ett lager med lasagneplattor ovanpå. Fortsätt med ett lager av spenatblandningen och sedan skinka. Börja om på nytt! Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås.
6. Tillaga lasagnen i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt den vila i 10 minuter före servering.

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar