2011-05-11

Onsdag: pasta alla trapanese

Pasta trapanese, 4 personer:

Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Pasta alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram tortiglioni eller annan kort hålig pasta
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar