2011-03-23

Onsdag: stekt halloumi och grönsaker

Till halloumin, som jag grillar i en grillpanna tills den får fin färg, serverar jag sallad och grönsakerna nedan. Det går också bra att steka halloumin i en stekpanna. Vi äter också ett gott bröd med tapenade.

Bräserad endive:
2 endiver
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
( 1 msk balsamvinäger)

1. Dela endiven i fyra delar och stek den först i olivoljan så att den får fin färg.
2. Slå sedan på vattnet (och eventuellt balsamvinägern) och låt det koka bort.

Tomater i ugn:
10 tomater
ca 1/2 dl ströbröd
parmesanost
basilika
salt
peppar

1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
2. Salta och peppra och krydda med basilika.
3. Strö över ett tunt lager ströbröd och parmesanost.
4. Upprepa med ytterligare ett eller två lager. Tillaga tomaterna i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Ratatouille:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
3 msk vinäger
1,5 msk socker

1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar