2010-12-01

Onsdag: grillad halloumi, caponata och ris- och linsröra

Halloumin kan du antingen grilla eller steka i lite olivolja i en stekpanna. Caponata är en siciliansk grönsaksrätt som kan liknas vid en sötsur ratatouille.

Caponata:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
1 burk hela skalade tomater
3 msk vinäger
1,5 msk socker

1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.

Linsröra, 4 personer:
1,5 dl svarta linser eller gröna linser (eller färdigkokta linser)
1,5 dl långkornigt ris
1 morot
2 msk olivolja
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 näve persilja

1. Koka riset och linserna enligt anvisningarna på paketet. Svarta linser har kortare koktid än gröna.
2. Skiva purjolöken, riv moroten och halvera vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Ta bort vitlöken.
3. Tillsätt de färdiga linserna och riset och blanda. Toppa med 1 näve färsk persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar