2010-06-21

Tisdag: förrätt med kokta nyskördade rödbetor, laxgryta

Nu har de första rödbetorna kommit. Koka dem tills de blir mjuka (ca 40 minuter för normalstora betor) och servera dem med smör, citron och salt. Efter rödbetorna äter vi laxgryta.

Laxgryta, 4 personer:
600 gram lax
1 purjolök
2 stjälkar selleri
1 morot
1 grön paprika
3 potatisar
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
4 msk tomatpuré
1 dl gröna oliver
1 näve färsk dill
1 näve färsk persilja
vit- och svartpeppar

1. Börja med att skiva purjolöken, skiva sellerin tunt, skära paprikan i munsbitar och riva moroten. Fräs dem i olivoljan. Fräs dem i olivolja. Tillsätt tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare någon minut. Peppra!
2. Slå över vin och buljong och koka upp.
3. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt dem och låt sjuda i ca 5 minuter.
4. Skär laxen i munsbitar. Tillsätt dem och sjud ytterligare i ca 4 minuter.
5. Avsluta med att röra ner finhackad dill och persilja. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar