2010-10-04

Måndag: dillkött med kokt potatis

Dillkött, 4 personer:
1 kg högrev av kalv eller lamm (bog och bringa går också bra)
15 dl vatten
100 gram rotselleri
1 lök
2 morötter
1 lagerblad
12 vitpepparkorn
1 tsk salt

1. Lägg köttet i en kastrull och häll över vattnet. Koka upp och skumma.
2. Skala rotsellerin, moroten och löken och tillsätt dem, lagerblad, vitpepparkorn och salt. Låd sjuda under lock i ca 50 minuter.
3. Behåll buljongen, ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Börja förbereda såsen.

Sås:
50 gram smör
4-5 msk vetemjöl
8 dl buljong (från det kokta köttet)
1 knippe dill
2 tsk ättika (12%)
1 dl vatten
4 tsk strösocker

1. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen av värmen och rör ut vetemjölet i smöret.
2. Tillsätt 8 dl av köttbuljongen genom att röra ner den i smör- och mjölblandningen. Tillsätt ättika blandad med vatten och socker.
3. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Tillsätt kötttet skuret i bitar.
5. Hacka dillen och och strö över köttet. Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar