2010-03-25

Torsdag: minestrone, äppelpaj

Minestrone, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 zucchini
1 stjälk bladselleri
100 g vitkål
2 potatisar
4 msk olivolja
1 burk hela tomater
1,5 liter buljong
250 gram pasta, t ex ditalini eller spaghetti bruten i bitar
1 burk burlottibönor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika
salt
peppar

1. Finhacka löken och dela vitlöken i 2 delar och fräs dem kort i 2 msk olivolja.
2. Strimla vitkålen och tärna övriga grönsaker. Tillsätt dem och resterande olivolja. Fräs ytterligare kort.
3. Slå över buljongen och låt koka ihop i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt pastan när det återstår 10-5 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta burlottibönor, persilja och basilika.
5. Servera soppan med parmesanost och lite olivolja.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar