2009-12-02

Onsdag: pasta med aubergine, sallad

Till den här såsen passar det bra med en kort ihålig pasta, t ex tortiglioni, rigatoni eller penne. I receptet har jag satt kapris inom parentes. Ibland vill jag ha den lite skarpa smaken som kaprisen ger, andra gånger en mildare variant. I många recept står det att man ska lägga auberginen i salt vatten för att få bort lite av den beska smaken. Det stämmer när det gäller aubergine odlad på friland men är helt onödigt beträffande de växthusodlade auberginer från Holland vi oftast hittar i våra butiker.

Tortiglioni med aubergine, ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
1 stor aubergine
3 vitlöksklyftor
1 burk hackade tomater
1/2-1 tsk socker
4 msk olivolja
(2 msk kapris)
1 näve färsk basilika
parmesan- eller pecorinoost

1. Börja med att skölja auberginen och skära den i små munsbitar. Skala och skiva vitlöken. Fräs aubergine och vitlök i en stekpanna med lock. Rör om då och då. Auberginen ska bli mjuk och gyllene.
2. Tillsätt tomaten och sockret (och eventuellt kaprisen) efter ca 10 minuter och låt koka ihop i 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
3. Avsluta med att tillsätta basilikan och blanda såsen med den nykokta pastan. Servera med riven parmesan eller pecorinoost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar