2009-11-08

Måndag: penne alla trapanese

Penne alla trapanese har jag lärt mig att tillaga av en sicilianare. "Trapanese" syftar på staden Trapani på Siciliens västkust som är känt för sina saltanläggningar. I receptet använder jag pecorinoost istället för parmesanost. Pecorino är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna krävs det en vällagrad variant som påminner om parmesanosten i konsistensen.
Servera en grönsallad med gurka, selleri och vita bönor efter pastan.

Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. TIllsätt lite färsk basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar