2009-10-22

Pumparisotto, grillad halloumi och tomatsallad

Pumparisotto 4 personer:
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost

1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.

Grilla eller stek halloumin.

Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar

Carnaroliris är ett italienskt ris som odlas i Piemonte och Lombardiet och används till risotto. Arborioris och vialone nano är andra italienska rissorter som används till risotto. Pröva de olika typerna och se vilken som passar dig bäst. Det viktiga när man lagar risotto är att tillsätta buljongen lite vartefter samt att röra under hela tillagningstiden. Det finns en genväg! Att använda tryckkokare. Det blir faktiskt jättebra men då måste man vara säker på doseringen av buljongen. Jag återkommer till hur man gör det.

1 kommentar:

  1. Mm, det var gott! Men det tog rätt lång tid att göra, i alla fall för mig som inte är så proffsig i köket. Vilken sorts pumpa använde du? Jag köpte en stor "halloweenpumpa" för att vi skulle kunna göra en ljusgubbe av skalet, men det var bökigt att gröpa ut den utan att skära den i bitar och kändes inte som att det var så mycket mat inuti den. Det blev nog bara drygt 200 gram som jag orkade utvinna, trots att hela pumpan vägde över två kilo. Ser fram mot fler matidéer på bloggen!

    SvaraRadera