2011-12-21

Onsdag: grönsaksrätter

Ikväll blir det mest grönsaker och något kallskuret, kanske parmaskinka.

Vitlöksfrästa zucchiniskivor
2 zucchini
1 vitlöksklyfta
1. Börja med att skiva zucchinin.
2. Fräs den sedan med vitlöksklyftan i olivolja tills zucchinin får lite färg och mjuknar. Det blir godast om du använder en stekpanna av gjutjärn.

Tomater i ugn och stekt mozzarella
1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över ströbröd och tillsätt sedan basilika, salt och peppar. Avsluta med att ringla över lite olivolja och några droppar balsamvinäger. Tillaga tomaterna i ugnen i ca 15 minuter, 200 grader.
2. Skiva mozzarellan och vänd den först i ett uppvispat ägg och sedan i ströbröd, stek den hastigt på bägge sidor.

Förvälld blomkål
1. Koka blomkålen i saltat vatten i ca 10 minuter.

Vitlöksfrästa gröna bönor
1. Börja med att skära av fästena på bönorna, fräs dem sedan skivad vitlök i olivolja. Tillsätt lite vatten. Avsluta med att tillsätta lite balsamvinäger och salt.

Ungsstekt potatis med rouille
1. Dela potatisen, skalad eller inte, i stora munsbitar. Salta och peppra och tillsätt lite rosmarin.
2. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.

Grönsallad

Rouilleliknanden röra:
1 äggula
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
3/4 dl rapsolja
3/4 dl olivolja
salt
peppar
1 klyfta riven vitlök
1/2-1 msk tomatpuré

1. Börja med att blanda senap, vinäger och äggula.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
3. Avsluta med att tillsätta riven vitlök och smaka av med salt, peppar och tomatpuré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar