2011-02-10

Torsdag: löksoppa, jordgubbskräm

Löksoppa, 4 personer:
5-6 lökar
2 olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter oxbuljong
1 lagerblad
1 msk timjan
peppar
bröd
ost

1. Skiva löken och fräs den gyllene i oljan och smöret. Tillsätt timjan och låta fräsa ytterligare 1/2 minut.
2. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och låt koka ihop i 15-20 minuter.
3. Lägg brödet på soppan toppat med ost och gratinera soppan i ugn under grillen.

Jordgubbskräm:
1 liter jordgubbar
2 dl vatten
lite citronsaft
1 1/2 dl socker
1/2 msk vatten+2 msk potatismjöl

1. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten, citron och socker. Koka upp och låt koka i några minuter. Jag vill ha hela jordgubbar i krämen.
2. Rör ut potatismjölet i vatten och tillsätt det under omrörning.
3. Servera krämen med mjölk eller lite vispad grädde och en småkaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar