2010-11-17

Onsdag: pasta all'Amatriciana, sallad

Kvällens pasta kommer från staden Amatrice i Lazio. Fåraherdarna tillagade vad de hade tillgängligt när de var ute med sina får. I ursprungsreceptet ingick varken tomat eller lök. Lök ingår inte i receptet nu heller, men jag vill ha det. Istället för bucatini som är en tjockare spaghetti kan du använda vanlig spaghetti eller vermicelli.
Servera en stor sallad med blandade sallatsblad (en del beska), tunt skivad fänkål och apelsinfiléer som avslutning.

Bucatini all'Amatriciana, 4 personer:
500 gram bucatini
150 gram sidfläsk (egentligen guanciale, men både sidfläsk och bacon fungerar bra)
2 msk olivolja
(1/2 gul lök)
1 peperoncino (kan ersättas med cayennepeppar)
1 burk hela skalade tomater
1 nypa socker
pecorinoost (kan ersättas med parmesanost)

1. Börja med att skära sidfläsket i små tärningar. Fräs dem i olivoljan.
2. Dela löken i 4 delar och skiva den tunt. Tillsätt den och peperoncinon och fräs ytterligare ett litet tag.
3. Tillsätt tomaterna och en nypa socker och låt såsen koka ihop i ca 10 minuter.
4. Koka bucatinin enligt anvisningarna på paketet och blanda såsen och pastan. Avsluta med att vända ner lite riven pecorinoost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar