2010-11-05

Fredag: fiskgryta med vitlöksbröd, aioli

Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor
1 liten lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar