2010-04-21

Torsdag: potatis- och purjolökssoppa, blåbärspaj

Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.

Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt

Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar