2010-05-24

Måndag: grillad halloumi och olika grönsaksrätter, sallad

Till halloumin, som jag grillar i en grillpanna tills den får fin färg, serverar jag sallad och grönsakerna nedan. Det går också bra att steka halloumin i en stekpanna. Vi äter också ett gott bröd med tapenade.

Bräserad endive:
2 endiver
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
( 1 msk balsamvinäger)

1. Dela endiven i fyra delar och stek den först i olivoljan så att den får fin färg.
2. Slå sedan på vattnet (och eventuellt balsamvinägern) och låt det koka bort.

Tomater i ugn:
10 tomater
ca 1/2 dl ströbröd
parmesanost
basilika
salt
peppar

1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form med lite olivolja i botten.
2. Salta och peppra och krydda med basilika.
3. Strö över ett tunt lager ströbröd och parmesanost.
4. Upprepa med ytterligare ett eller två lager. Tillaga tomaterna i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Stekt zucchini:
2-4 zucchini beroende på storlek (jag föredrar små)
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja

1. Börja med att halvera vitlöken och fräsa den gyllene i olivolja.
2. Skiva zucchinin och tillsätt den. Stek ett lager i taget.
3. Avsluta med att ta bort vitlöken och tillsätta persiljan.

Tapenade:
200 gram svarta urkärnade oliver
1/2-1 dl olivolja
lite pressad citron
4 sardellfiléer
(1 vitlöksklyfta)

Lägg samtliga ingredienser i en skål och mixa till en slät röra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar