2010-05-07

Fredag: wokade räkor och grönsaker med nudlar

Wokade räkor, 4 personer:
3 msk rapsolja
1 knippe broccoli
1/2 grön paprika
1/2 röd
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
300-400 gram nudlar
100 gram sockerärtor
500 gram tigerräkor
1/2 dl sweet chilisås
(1 msk fisksås)
1/2 lime
2 msk soja
svartpeppar
koriander

1. Börja med att skölja broccolin och skära den i små buketter. Hetta upp 2 msk olja och tillsätt broccolibuketterna. Fräs under omrörning. Sänk eventuellt värmen och täck med ett lock. Broccolin är den grönsak som behöver längst tid för att mjukna.
2. Fortsätt med att skära paprikan, vitlöken och rödlöken i lagom stora munsbitar. Tillsätt dem och fräs runt kort. Grönsakerna ska ha kvar rejält med tuggmotstånd. Lägg grönsakerna åt sidan.
3. Koka upp vattnet till nudlarna och koka dem enligt instruktionerna på paketet.
4. Koka upp vatten till sockerärtorna. Lägg dem i det kokande vattnet i max 1 minut. De ska vara krispiga. Jag kokar dem eftersom det varit mycket skriverier tidigare om att sockerärtor kan innehålla salmonellabakterier.
5. Hetta upp 1 vitlöksklyfta med 1 msk olja och låt oljan ta smak av vitlöken, ta sedan bort vitlöken. Tillsätt räkorna och fräs dem.
6. När räkorna är genomstekta tillsätts grönsakerna och de kokta nudlarna. Tillsätt också 1/2 dl sweet chili sås, eventuellt fisksås, lite limesaft och soja. Blanda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar