2010-01-27

Onsdag: vardagspaella

För att laga paella behöver du en paellapanna eller en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag använder grötris som jag tycker ger en perfekt paella. Riset behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte för torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan, löken och vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar och rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
4. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.

1 kommentar: