2010-01-29

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Färska blåmusslor kommer nästan alltid från odlingar. Det betyder att de är kontrollerade och ofta är lätta att tvätta. Se till att alla musslorna är stängda. Knacka på de som är öppna. Om de inte stänger sig släng dem. Likaså ska man slänga de musslor som inte öppnat sig efter tillagning.
Var noga med valet av tomater på burk. Jag rekommenderar Mutti.

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

4 kommentarer:

  1. Vad gott! Vilken fin blogg du har!

    SvaraRadera
  2. Mums! Lät mycket gott- jag älskar musslor.
    En liten fråga bara, när du, som i detta recept, använder 6 sardeller- vad gör du då med resten- tycker att det är gott med sardeller, men inte så att man slänger på en macka, förstår du hur jag menar? Hur tar du tillvara på vissa känsliga råvaror- fryser in? Använder i ny maträtt under veckan?

    Trevlig helg,
    Lena C

    SvaraRadera
  3. Hej Lena! I och för sig kan du göra receptet även utan sardellerna, Jag använder dem för att de ger lite extra sting, men det är gott även utan. Ja, jag sparar. När det gäller sardeller köper jag Zetas på glasburk, då är det inget problem med att spara, de håller bra. Om du använder sardeller på plåtburk kan du lägga resterande i lite olja, de håller några dagar. Stek ett ägg och gör en varm smörgås med ett sardellkryss eller gör en bruschetta med mozzarella, tomat och sardell, värm i ugnen, jättegott! Trevlig helg! Hälsningar Cecilia

    SvaraRadera
  4. Vilken bra blogg du har! Mycket bra recept! Sofia

    SvaraRadera