2009-12-17

Torsdag: potatis- och löksoppa, blåbärspaj

Potatis- och löksoppa, ingredienser 4 personer:
6 potatisar
4 gula lökar
1 purjolök
4 msk olivolja
1/2 tsk timjan
1,2 dl buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
salt
peppar

1. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn. Skär löken och purjolöken så fint som möjligt. Fräs potatis och lök gyllene i oljan.
2. Tillsätt timjan och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med bröd och en god ost.

Blåbärspaj:
1 1/2 dl mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 gram smält smör
1 paket djupfrysta blåbär (225-250 gram)

Använd en liten pajform ( 20 cm i diameter)

1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform.
3. Sikta lite potatismjöl över botten. Tillsätt blåbären. Baka pajen i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader.
4. Servera pajen med lite vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar