2009-12-09

Onsdag: lammgryta med polenta, sallad

Lammgryta, ingredienser 4 personer:
1 kg grytkött av lamm
2 msk smör
1 msk mjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse torkad Karl-Johansvamp
2 msk olivolja
salt
peppar
2 morötter
2 dl gröna ärtor
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 lagerblad
(1 kvist färsk rosmarin, ersätt den inte med torkad rosmarin utan hoppa i så fall över om du inte har det hemma).
1 näve färsk persilja

Börja med att lägga Karl- Johansvampen i ljummet vatten.

1. Skär köttet i munsbitar och fräs det i smöret. Lägg över bitarna i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skiva löken och vitlöken. Häll vattnet av svampen och fräs lök, vitlök och svamp i olivoljan. För över röran till grytan.
3. Tillsätt salt, peppar, skalade och delade morötter, ärtor, vin, vatten och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Tillred polentan enligt anvisningarna på paketet. Om du inte vill ha polenta passar det också bra med gröna linser som tillbehör. För den som önskar potatis är det enklast att skära potatisen i munsbitar och tillsätta den när det återstår ca 15 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta persiljan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar