2011-12-08

Torsdag: pumpasoppa

Pumpasoppa 4 personer:
1 kg pumpa (t ex butternut)
2 potatisar
5 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
4 dl kaffegrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
färsk salvia

1. Skala och tärna pumpan och potatisen. Hacka löken och skala vitlöken. Fräs alltsammans i oljan.
2. Tillsätt buljong, en näve färsk salvia och vinäger. Koka i ca 10 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa soppan slät.
3. Tillsätt kaffegrädden och och späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok och vispa i smöret. Hetta upp soppan och servera med parmesanost.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Frijoles fritos:
1 förpackning svarta bönor
olivolja
1/4 lök
lime
(koriander)

1. Fräs löken gyllene i olivoljan. Tillsätt sedan bönorna och fräs kort.
2. Mixa bönorna och löken till en slät kräm. Smaka av med lime, salt, peppar och korinader.
3. Ät bönorna som tillbehör till soppan eller på bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar