2011-01-27

Torsdag: ärtsoppa, äppelkompott

Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.


1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!

Äppelkompott:
4-5 syrliga äpplen
3 dl vatten
1 tsk maizena
1 dl socker
1/2 vaniljstång
några droppar pressad citron

1. Skala äpplena och skär dem i kuber.
2. Rör ut maizenan i vattnet och koka upp. Tillsätt vaniljstången och citronen och sist äpplena. Låt sjuda i några minuter. Det är gott om äpplena fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
3. Servera äpplena med vispgärdde blandad med citron och socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar