2010-11-25

Torsdag: syrlig kinesisk soppa med fläskkött och grönsaker, blåbärspaj

Syrlig kinesisk soppa, 4 personer:
200 gram fläskkött, t ex picnicbog
1 liter grönsaksbuljong
2 tsk kinesisk soja
1,5 msk risvinäger
2 msk torr sherry
1 nypa socker
10 skogschampinjoner
200 gram vitkål
1 burk bambuskott
1 morot
2 cm ingefära
1/2 purjolök
200 gram tofu
1 msk majzena
1 tsk sesamolja
peppar
salt

1. Koka upp grönsaksbuljong, soja vinäger, sherry och socker.
2. Skiva svampen. Strimla köttet och grönsakerna. Lägg lite av purjolöken åt sidan. Det blir fint att toppa soppan med den sen.
3. Tillsätt samtliga grönsaker och koka i ca 5 minuter.
4. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och rör ner det i soppan.
5. Tärna tofun och avsluta med att tillsätta den och sesamolja.


Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar