2010-11-11

Torsdag: sallad med chèvre och cantaloupemelon, linssoppa, blåbärspaj

Sallad med chèvre och cantaloupemelon, 4 personer:
1/2-1 cantaloupemelon beroende på storlek
1 påse mixade sallatsblad med inslag av beska blad
1/2 röd lök
vitt bröd i kuber
olivolja
300 gram chèvreost
1 näve pumpafrön

1. Finhacka löken och blanda med salladen.
2. Skär brödet i kuber och lägg i en smord ugnsfast form. Smula över chèvre. Gratinera i ugnen 225 grader i ca 5 minuter.
3. Grilla melonen eller stek den hastigt på hög värme i lite olivolja.
4. Gör en bädd av salladen, placera krutonger och melon ovanpå. Toppa med pumpafrön och olivolja.

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 1/2 lök
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 morot
(1 lagerblad)
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
ca 400 gram spenat
salt
peppar
1,2 liter hönsbuljong
ev lite curry

1. Koka linserna med 1/2 lök, lagerblad och salt i rikligt med vatten. Det ska koka i ca 30 minuter. Häll av vattnet.
2. Finhacka löken och vitlöken. Skala och riv moroten. Fräs dem mjuka i oljan. Avsluta med att tillsätta tomatpuréen och spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Tillsätt de kokta linserna och buljongen, koka upp och låt koka ett par minuter. Servera soppan med lite ringlad olivolja och ett gott bröd.


Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar