Pilgrimsmusslor med sallad, 4 personer:
12 pilgrimsmusslor
olivolja
smör
1 röd chili
1 charlottenlök
1 lime
koriander eller persilja efter smak
blandad sallad
1. Börja med att finhacka chilin och löken och fräs den i lite olivolja. Pressa över limesaft.
2. Stek pilgrimsmusslorna lätt i lite olivolja. De skall bara hettas upp och få lite färg.
3. Lägg musslorna på en bädd av sallad med dressing. Toppa med löken, chilin och koriander eller persilja.
2012-02-03
2012-02-02
Torsdag: minestra di verdure
Rustik grönsakssoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 zucchini
1 stjälk bladselleri
100 g vitkål
2 potatisar
4 msk olivolja
4 tomater
1,5 liter buljong
250 gram bladspenat
1 burk burlottibönor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika
salt
peppar
1. Finhacka löken och dela vitlöken i 2 delar och fräs dem kort i 2 msk olivolja.
2. Strimla vitkålen och tärna övriga grönsaker utom spenaten. Tillsätt dem och resterande olivolja. Fräs ytterligare kort.
3. Slå över buljongen och låt koka ihop i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Avsluta med att tillsätta burlottibönor, persilja och basilika.
5. Servera soppan med parmesanost och lite olivolja.
Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen
Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 zucchini
1 stjälk bladselleri
100 g vitkål
2 potatisar
4 msk olivolja
4 tomater
1,5 liter buljong
250 gram bladspenat
1 burk burlottibönor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika
salt
peppar
1. Finhacka löken och dela vitlöken i 2 delar och fräs dem kort i 2 msk olivolja.
2. Strimla vitkålen och tärna övriga grönsaker utom spenaten. Tillsätt dem och resterande olivolja. Fräs ytterligare kort.
3. Slå över buljongen och låt koka ihop i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Avsluta med att tillsätta burlottibönor, persilja och basilika.
5. Servera soppan med parmesanost och lite olivolja.
Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen
Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
2012-02-01
Onsdag: pasta al radicchio
Ziti med rosésallad, ingredienser 4 personer:
500 gram ziti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
pumpafrön
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Rosta pumpafröna i en stekpanna.
5. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
6. Blanda såsen med den kokta pastan och servera med mycket parmesanost.
500 gram ziti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
pumpafrön
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Rosta pumpafröna i en stekpanna.
5. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
6. Blanda såsen med den kokta pastan och servera med mycket parmesanost.
2012-01-31
Tisdag: fiskpinnar
Fiskpinnar, 4 personer:
600 gram djupfryst torskfilé
2 uppvispade ägg
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
100 g smör
1. Skär fisken i fiskpinnestorlek. Doppa bitarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek bitarna på svag värme i ca 3 minuter på var sida.
3. Servera fiskpinnarna med kokt potatis, sallad och remouladsås.
Remouladsås:
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk curry
1 finhackat äpple
1 finhackad saltgurka
1 msk kapris
lite pressad citron
600 gram djupfryst torskfilé
2 uppvispade ägg
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
100 g smör
1. Skär fisken i fiskpinnestorlek. Doppa bitarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek bitarna på svag värme i ca 3 minuter på var sida.
3. Servera fiskpinnarna med kokt potatis, sallad och remouladsås.
Remouladsås:
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk curry
1 finhackat äpple
1 finhackad saltgurka
1 msk kapris
lite pressad citron
2012-01-30
Måndag: kycklingfiléer med purjolök
Jag köper oftast hela kycklingfiléer och skär dem i tunna skivor. Det finns emellertid redan färdiga tunna kycklingfiléer att köpa i många butiker.
Kycklingfiléer med purjolök, 4 personer:
4 kycklingfiléer
1 dl mjöl
3 msk smör
3 msk olivolja
salt
peppar
1/2-1 purjolök
1 1/2 dl sött vin
1. Börja med att skära kycklingfiléerna i tunna skivor.
2. Vänd kycklingen i mjölet.
3. Hetta upp smöret och oljan. Stek kycklingfiléerna, salta och peppra. Håll filéerna varma.
4. Skiva purjolöken och fräs den i smör och olja. Häll på vinet och låt det sjuda ett par minuter. Servera purjolöksskyn med kycklingfiléerna.
Kycklingfiléer med purjolök, 4 personer:
4 kycklingfiléer
1 dl mjöl
3 msk smör
3 msk olivolja
salt
peppar
1/2-1 purjolök
1 1/2 dl sött vin
1. Börja med att skära kycklingfiléerna i tunna skivor.
2. Vänd kycklingen i mjölet.
3. Hetta upp smöret och oljan. Stek kycklingfiléerna, salta och peppra. Håll filéerna varma.
4. Skiva purjolöken och fräs den i smör och olja. Häll på vinet och låt det sjuda ett par minuter. Servera purjolöksskyn med kycklingfiléerna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)