Pilgrimsmusslor med sallad, 4 personer:
12 pilgrimsmusslor
olivolja
smör
1 röd chili
1 charlottenlök
1 lime
koriander eller persilja efter smak
blandad sallad
1. Börja med att finhacka chilin och löken och fräs den i lite olivolja. Pressa över limesaft.
2. Stek pilgrimsmusslorna lätt i lite olivolja. De skall bara hettas upp och få lite färg.
3. Lägg musslorna på en bädd av sallad med dressing. Toppa med löken, chilin och koriander eller persilja.
2011-03-11
2011-03-10
Torsdag: ärtsoppa
Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
2011-03-09
Onsdag: caesarsallad
Caesarsallad, 4 personer:
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
2011-03-08
Tisdag: torsk alla vicentina
Torsk alla vicentina:
600-800 gram torskfilé
1 gul lök
1 purjolök
3 msk olivolja
4 sardeller
2 dl vitt vin
4 dl mjölk
salt
peppar
1 näve färsk persilja
polenta
1. Finhacka löken och skiva purjolöken. Fräs dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt sardellerna.
3. Tillsätt vinet, koka upp.
4. Tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter.
5.Lägg i torsken och låt sjuda tills den är färdig.
6. Servera fisken med polenta eller kokt potatis.
600-800 gram torskfilé
1 gul lök
1 purjolök
3 msk olivolja
4 sardeller
2 dl vitt vin
4 dl mjölk
salt
peppar
1 näve färsk persilja
polenta
1. Finhacka löken och skiva purjolöken. Fräs dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt sardellerna.
3. Tillsätt vinet, koka upp.
4. Tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka i några minuter.
5.Lägg i torsken och låt sjuda tills den är färdig.
6. Servera fisken med polenta eller kokt potatis.
2011-03-07
För den som vill ha lite extra sälta passar det utmärkt att lägga till knaperstekt bacon.
Spaghetti al radicchio, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
1 näve rostade pumpakärnor
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta spaghettin och servera med pumpakärnor och parmesanost.
Spaghetti al radicchio, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
1 näve rostade pumpakärnor
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta spaghettin och servera med pumpakärnor och parmesanost.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)