2011-11-18

Fredag: foreller i ugn

Ugnsstekt forell med kokt potatis och haricots verts, 4 personer:
4 portionsforeller
färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt
1 citron

1. Skölj forellerna och torka dem. Placera dem i en ugnsfast form. Lägg en kvist rosmarin och en klyfta vitlök i varje forell. Salta med grovt salt ovanpå fiskarna. Se till att saltet stannar utanpå fisken.
2. Tillaga fiskarna i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter. Fiskarna är klara när skinnet går att lyfta bort utan problem.
3. Servera fisken med kokt potatis, haricots verts, en riktigt god olivolja och eventuellt lite citronsaft.

Haricots verts, 4 personer:
250 gram haricots verts (eller mer)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 näve persilja
salt
1 ask körsbärstomater

1. Fräs haricots vertsen med hackad vitlök i olivoljan under lock i ca 10 minuter.
2. Tillsätt salt, persilja och tomater och eventuellt balsamvinäger. Rör runt.

2011-11-17

Torsdag: asiatisk kycklingsoppa

Asiatisk kycklingsoppa, 4 personer:
1 purjolök
10 champinjoner
1 stjälk citrongräs
2 limeblad
4 cm ingefära
1 röd chili
300 gram kycklingfilé
12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
200 gram salladskål eller savoykål
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk koriander
saften av 1/2-1 lime
(nudlar)

1. Börja med att skära kycklingfiléen i munsbitar.
2, Koka upp buljongen. Börja med att tillsätt citrongräs och limeblad, låt koka i ca fem minuter. Tillsätt sedan kycklingen, skivad purjolök, finhackad ingefära, skivad sallads- eller savoykål och koka ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med limesaft
3. Skiva och stek champinjonerna i rapsolja, tillsätt dem.
4, Avsluta med att tillsätta tomaterna, koriandern och skivad färsk chili.
5. Tillsätt eventuellt nudlar.

2011-11-16

Onsdag: älgskavsgryta

Älgskavsgryta, 4 personer:
500 gram älgskav
1 liten morot
1 gul lök
trattkantareller eller champinjoner
färsk timjan
2 dl creme fraiche
2 msk soja
1 msk vetemjöl
1 dl vatten
2 msk sherry
smör och rapsolja
salt
peppar

1. Börja med att fräsa köttet i lite smör och lite olja.
2. Lägg över köttet i en gryta och strö över mjölet.
3. Fräs lök, riven morot och svamp i lite smör och olja och lägg det sedan tillsammans med älgköttet.
4. Rör ut lite vatten i stekpannan och häll över i grytan så att alla smaker kommer med.
5. Tillsätt soja, creme fraich och sherry och låt koka ihop i ca 10 minuter. Servera med kokt potatis och en grönsallad.

2011-11-15

Tisdag: pasta col tonno

Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja

1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.

Måndag: bakad potatis med chili con carne

Chili con carne, 4 personer:
8-10 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
400 gram köttfärs
3 msk rapsolja
2 krm spiskummin
1 tsk oregano
(2 msk chipotlesås)
1 dl vatten
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
1 lagerblad
1 burk vita eller svarta bönor
gräddfil
riven ost
1 lime
färsk koriander

1. Skölj potatisen och stick några hål i den. Baka den sedan i 225 grader varm ugn i ca 50 minuter.
2. Finhacka löken, vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt.
3. Fräs löken och köttfärsen i oljan.
4. Tillsätt spiskummin, oregano, chipotlesås, vatten, tomat, socker och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 15 minuter.
5. Tillsätt bönorna och rör försiktigt så att bönorna inte mosas.
6. Servera varje potatis med chilin. Ställ fram gräddfil, riven ost, limeklyftor och färsk koriander som tillbehör.