Dagens recept kommer från en engelsk tidning. Jag har ätit blackpepper prawns en gång och tyckte att var supersmarrigt. Nu hoppas jag att detta recept motsvarar mina förväntningar.
Räkor i svartpepparsås med wokade grönsaker, 4 personer:
2 msk kinesisk soja
2 msk kinesiskt matlagningsvin (torr sherry går också bra)
2 msk ostronsås
1,5 tsk socker
2 msk svartpepparkorn
4 msk smör
1 röd chili
2 cm färsk ingefär
4 vitlöksklyftor
800 gram råa räkor
1. Blanda ihop soja, vin, ostronsås och socker.
2. Stöt pepparkornen i en mortel och rosta dem hastigt i en stekpanna. Lägg dem sedan åt sidan.
3. Smält smöret, tillsätt chili, ingefära och vitkök och fräs någon minut.
4. Tillsätt räkorna och fräs hastigt i några minuter. Strö över svartpepparn och rör runt.
5. Avsluta med att tillsätta såsen och koka ihop tills den tjocknat något. Servera räkorna med wokade grönsaker, t ex purjolök, sockerärtor, fänkål, grön paprika och broccoli.
2010-11-11
Torsdag: sallad med chèvre och cantaloupemelon, linssoppa, blåbärspaj
Sallad med chèvre och cantaloupemelon, 4 personer:
1/2-1 cantaloupemelon beroende på storlek
1 påse mixade sallatsblad med inslag av beska blad
1/2 röd lök
vitt bröd i kuber
olivolja
300 gram chèvreost
1 näve pumpafrön
1. Finhacka löken och blanda med salladen.
2. Skär brödet i kuber och lägg i en smord ugnsfast form. Smula över chèvre. Gratinera i ugnen 225 grader i ca 5 minuter.
3. Grilla melonen eller stek den hastigt på hög värme i lite olivolja.
4. Gör en bädd av salladen, placera krutonger och melon ovanpå. Toppa med pumpafrön och olivolja.
Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 1/2 lök
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 morot
(1 lagerblad)
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
ca 400 gram spenat
salt
peppar
1,2 liter hönsbuljong
ev lite curry
1. Koka linserna med 1/2 lök, lagerblad och salt i rikligt med vatten. Det ska koka i ca 30 minuter. Häll av vattnet.
2. Finhacka löken och vitlöken. Skala och riv moroten. Fräs dem mjuka i oljan. Avsluta med att tillsätta tomatpuréen och spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Tillsätt de kokta linserna och buljongen, koka upp och låt koka ett par minuter. Servera soppan med lite ringlad olivolja och ett gott bröd.
Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
1/2-1 cantaloupemelon beroende på storlek
1 påse mixade sallatsblad med inslag av beska blad
1/2 röd lök
vitt bröd i kuber
olivolja
300 gram chèvreost
1 näve pumpafrön
1. Finhacka löken och blanda med salladen.
2. Skär brödet i kuber och lägg i en smord ugnsfast form. Smula över chèvre. Gratinera i ugnen 225 grader i ca 5 minuter.
3. Grilla melonen eller stek den hastigt på hög värme i lite olivolja.
4. Gör en bädd av salladen, placera krutonger och melon ovanpå. Toppa med pumpafrön och olivolja.
Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 1/2 lök
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 morot
(1 lagerblad)
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
ca 400 gram spenat
salt
peppar
1,2 liter hönsbuljong
ev lite curry
1. Koka linserna med 1/2 lök, lagerblad och salt i rikligt med vatten. Det ska koka i ca 30 minuter. Häll av vattnet.
2. Finhacka löken och vitlöken. Skala och riv moroten. Fräs dem mjuka i oljan. Avsluta med att tillsätta tomatpuréen och spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Tillsätt de kokta linserna och buljongen, koka upp och låt koka ett par minuter. Servera soppan med lite ringlad olivolja och ett gott bröd.
Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
2010-11-10
Onsdag: spaghetti med rosésallad
Ikväll lagar jag spaghetti al radicchio. Radicchio är en vintersallad och finns i olika varianter. I Sverige kan det vara svårt att hitta därför använder jag allt som oftast rosésallad. För den som vill ha lite extra sälta passar det utmärkt att lägga till knaperstekt bacon före servering.
Spaghetti al radicchio, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta spaghettin och servera med mycket parmesanost.
Spaghetti al radicchio, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 rosésalladshuvud (ca 200 gram)
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 dl grädde
peppar
salt
parmesanost
1. Strimla rosésalladen och skölj den. Låt den torka.
2. Finhacka löken.
3. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken och salladen tills den mjuknar.
4. Tillsätt salt, peppar och grädde och låt koka ihop under lock. Förbered under tiden pastan.
5. Blanda såsen med den kokta spaghettin och servera med mycket parmesanost.
2010-11-09
Tisdag: sejfilé med tomater och lök
Sejfiléer med tomater och lök, 4 personer:
600-800 gram sejfiléer
olivolja
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 burk hackade tomater + 1/2 tsk socker
oregano
1 näve färsk persilja
1 glas vin
1 citron
salt
peppar
1. Börja med att skiva löken och vitlöken och fräsa den i olivolja.
2. Tillsätt oregano, tomat, socker, salt, peppar, vin och saften av 1/2 citron. Hetta upp.
3. Tillsätt fiskfiléerna och låt de sjunka ner lite i tomatblandingen. Lägg på ett lock och tillaga fisken i 5-10 minuter beroende på filéernas tjocklek.
4. Servera med kokt potatis och sallad.
600-800 gram sejfiléer
olivolja
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 burk hackade tomater + 1/2 tsk socker
oregano
1 näve färsk persilja
1 glas vin
1 citron
salt
peppar
1. Börja med att skiva löken och vitlöken och fräsa den i olivolja.
2. Tillsätt oregano, tomat, socker, salt, peppar, vin och saften av 1/2 citron. Hetta upp.
3. Tillsätt fiskfiléerna och låt de sjunka ner lite i tomatblandingen. Lägg på ett lock och tillaga fisken i 5-10 minuter beroende på filéernas tjocklek.
4. Servera med kokt potatis och sallad.
2010-11-07
Måndag: caesarsallad
Caesarsallad, 4 personer:
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)