Jag har fortfarande kvar ett paket med lutfisk. Det känns som att den bör ätas upp så därför blir det lite juligt ikväll. Jag älskar lutfisk men serverar den lite annorlunda. Istället för vit sås gör jag en vitvinssås. Dessutom vill jag, förutom traditionella gröna ärtor, ha en sallad på fänkål och apelsin till. Jag vill också, trots såsen med vitpeppar, ha kryddpeppar till fisken.
Lutfisk, 4 personer:
1,5-2 kg skinn- och benfri lutfisk
Tillaga fisken enligt anvisningarna på paketet. Lägg den i blöt över dagen om du vill ha en fastare konsistens.
Servera fisken med kokt potatis, förvällda gröna ärtor, sås och apelsin- och fänkålssallad.
Vitvinssås:
1,5 dl vitt vin
1 dl vatten
1/2-1 grönsaksbuljongtärning
3 dl kaffegrädde
1-2 msk dijonsenap
vitpeppar
1-2 msk maizena till redning
1. Koka upp vin, vatten, buljongtärning och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med senap och vitpeppar.
2. Rör ut maizena med vatten och red såsen till önskad konsistens.
Sallad med fänkål och apelsin:
2 fänkålshuvuden
3 apelsiner
olivolja
salt
svartpeppar
1. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Skölj och torka den.
2. Skala apelsinerna, halvera dem och skiva dem tunt. Blanda med fänkålen. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.
2011-01-21
2011-01-19
Torsdag: insalata caprese, spenatsoppa, ugnstekta äpplen med glass
Tomat- och mozzarellasallad, 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg
1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.
Ugnstekta äpplen, 4 personer:
6 svenska äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.
Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg
1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.
Ugnstekta äpplen, 4 personer:
6 svenska äpplen
2 msk socker
25 gram smör
1 tsk kanel
1 dl sirap
1. Skölj och klyfta äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Tillsätt sockret och kanelen. Hyvla smöret och fördela jämt.
3. Baka äpplena i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Jag vill har äpplena ganska fasta. Tillsätt sirapen efter ca 10 minuter. Servera äpplena med en god vaniljglass.
2011-01-18
Onsdag: italiensk kalops
Glöm inte att blötlägga den torkade svampen ett par timmar före tillagning.
Italiensk kalops, 4 personer:
500 gram högrev utan ben eller grytbitar
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk mjöl
2 dl torkad Karl-Johansvamp eller 300 gram champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor
1 lagerblad
3 dl köttbuljong
2 dl vitt vin
1 tsk socker
salt
svartpeppar
1. Skär köttet i bitar och bryn det i smöret och oljan. Lägg över köttet i en gryta och strö över mjölet. Blanda om.
2. Fräs svampen. Tillsätt skivad lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter. Lägg sedan över svamp och lök i grytan. Salta och peppra.
3. Tillsätt tomat, ärtor, lagerblad, buljong, vin och socker och låt koka under lock i ca 45minuter.
4. Servera med bröd eller kokt potatis och en grönsallad.
Italiensk kalops, 4 personer:
500 gram högrev utan ben eller grytbitar
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk mjöl
2 dl torkad Karl-Johansvamp eller 300 gram champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
2 dl gröna ärtor
1 lagerblad
3 dl köttbuljong
2 dl vitt vin
1 tsk socker
salt
svartpeppar
1. Skär köttet i bitar och bryn det i smöret och oljan. Lägg över köttet i en gryta och strö över mjölet. Blanda om.
2. Fräs svampen. Tillsätt skivad lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter. Lägg sedan över svamp och lök i grytan. Salta och peppra.
3. Tillsätt tomat, ärtor, lagerblad, buljong, vin och socker och låt koka under lock i ca 45minuter.
4. Servera med bröd eller kokt potatis och en grönsallad.
Tisdag: strömming på sicilianskt vis
Det går bra att använda även andra fiskfiléer än strömming till denna rätt.
Strömming på sicilianskt vis, 4 personer:
600 gram rensad strömming
2 schalottenlökar eller 1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1 dl parmesanost
4 msk russin
2 msk pinjenötter, rostade eller naturella
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
2 dl ströbröd
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 1/2 dl vatten
1. Finhacka löken och riv vitlöken. Fräs dem kort i lite olivolja och placera sedan lökblandningen i en skål.
2. Tillsätt finhackad persilja, riven parmesan, russin, pinjenötter och cayennepeppar.
3. Blanda salt och ströbröd. Vänd strömmingen i ströbrödet och placera sedan lite av fyllningen på strömmingsfiléens insida. Rulla ihop filéen och lägg den i en ugnsfast form.
4. Rör ihop vinäger, socker och vatten och häll blandningen i den ugnsfasta formen.
5. Tillaga strömmingen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera fisken med en grönsallad och kokt potatis.
Strömming på sicilianskt vis, 4 personer:
600 gram rensad strömming
2 schalottenlökar eller 1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1 dl parmesanost
4 msk russin
2 msk pinjenötter, rostade eller naturella
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
2 dl ströbröd
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 1/2 dl vatten
1. Finhacka löken och riv vitlöken. Fräs dem kort i lite olivolja och placera sedan lökblandningen i en skål.
2. Tillsätt finhackad persilja, riven parmesan, russin, pinjenötter och cayennepeppar.
3. Blanda salt och ströbröd. Vänd strömmingen i ströbrödet och placera sedan lite av fyllningen på strömmingsfiléens insida. Rulla ihop filéen och lägg den i en ugnsfast form.
4. Rör ihop vinäger, socker och vatten och häll blandningen i den ugnsfasta formen.
5. Tillaga strömmingen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera fisken med en grönsallad och kokt potatis.
2011-01-17
Måndag: falafel med tomatsalsa, sallad och bröd
Till brödet gör jag en röra med keso, lite olivolja, svartpeppar och salt.
Falafel, ingredienser 4 personer:
2 burkar kikärtor à 400 gram
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
svartpeppar
2 msk maizena
1 ägg
1. Häll bort vattnet från kikärtorna och skölj dem.
2. Dela löken i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser utom äggen i en bunke och mixa till en slät smet.
3. Vänd ner ägget och forma smeten till runda biffar ca 1 cm höga.
4. Hetta upp oljan och stek biffarna i några minuter på varje sida.
5. Servera med tomatsalsa, en stor sallad och ett gott bröd.
Tomatsalsa:
1 burk hackade tomater
1 liten grön paprika
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
cayennepeppar
1 msk vinäger
1-1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1. Finhacka löken och vitlöken. Skär paprikan i små bitar. Fräs lök och paprika i oljan.
2. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop i ca 20 minuter.
Falafel, ingredienser 4 personer:
2 burkar kikärtor à 400 gram
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
svartpeppar
2 msk maizena
1 ägg
1. Häll bort vattnet från kikärtorna och skölj dem.
2. Dela löken i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser utom äggen i en bunke och mixa till en slät smet.
3. Vänd ner ägget och forma smeten till runda biffar ca 1 cm höga.
4. Hetta upp oljan och stek biffarna i några minuter på varje sida.
5. Servera med tomatsalsa, en stor sallad och ett gott bröd.
Tomatsalsa:
1 burk hackade tomater
1 liten grön paprika
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
cayennepeppar
1 msk vinäger
1-1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1. Finhacka löken och vitlöken. Skär paprikan i små bitar. Fräs lök och paprika i oljan.
2. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop i ca 20 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)