Ikväll vill jag ha musslor. Till det serverar jag bruschetta med tomater. Det är enkelt att tillaga och jag kan, efter de första förberedelserna, sätta mig i min favoritfåtölj med ett glas vin och dagens tidning. När det är dags att äta är det bara att koka musslorna och rosta brödet i ugnen.
Kokta blåmusslor, ingredienser 4 personer:
2 kg blåmusslor
3 vitlöksklyftor
1-2 peperoncini (cayennepeppar eller svartpeppar går också bra)
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja
2 citroner
1. Tvätta musslorna.
2. Finhacka vitlöken och fräs den och peperoncinon (eller annan peppar) i olivoljan i någon minut, det får inte brännas! Använd en stor kastrull med lock som rymmer alla musslor.
3. Tillsätt vinet och vattnet och hälften av persiljan och vänta tills det börjat sjuda. Tillsätt då musslorna och koka dem under lock tills de öppnar sig. Skaka på kastrullen emellanåt.
4. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Tillsätt resterande persilja. Servera musslorna med lite av spadet och en halv citron per person.
Bruschetta, ingredienser 4 personer:
ett gott vitt bröd
6 tomater eller ett antal söta små tomater, t ex romantica
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 näve färsk basilika
salt
peppar
1. Skär tomaterna i bitar. Skala och riv vitlöken på ett rivjärn och tillsätt den.
2. Tillsätt olivolja, salt, peppar och basilika.
3. Skiva brödet (ett par skivor per person) och rosta dem i ugnen på 250 grader tills de blir gyllene. Ugnen ska vara inställd på grillfunktionen.
4. Servera varje brödskiva toppad med tomatblandningen.
2009-11-13
2009-11-12
Torsdag: kyckling- och kikärtssoppa
Sydost om Rom ligger Frascati, ett område känt bl a för sitt vita vin med samma namn. Där, bland vinrankorna, bor Donna Paola som har lärt mig att tillaga denna välsmakande soppa med kyckling och kikärtor, en italiensk variant på ärtsoppa.
Om jag har gott om tid kokar jag kikärtorna själv. Då använder jag också en hel kyckling vilket gör att soppan räcker till 8 personer (dubblera då doseringen i receptet. Men i receptet nedan har jag valt att använda kycklingklubbor och färdigkokta kikärtor.
Kyckling- och kikärtssoppa, ingredienser 4 personer:
3 kycklingklubbor
1 lagerblad
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 morötter
1 zucchini
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 kvistar färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad rosmarin
cayennepeppar
1 burk kikärtor
1,2 liter kycklingbuljong
1. Koka kycklingdelarna med salt, ett lagerblad, en morot och en lök.
2. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Riv moroten och zucchinin på ett rivjärn. Fräs grönsakerna i oljan i en kastrull som rymmer 3 liter.
3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och rosmarin.
4. Ta bort skinnet från kycklingen och skär den i munsbitar. Det blir särskilt gott om man "trådar" kycklingen med fingrarna. Lägg dem i kastrullen med grönsakerna. TIllsätt kikärtorna och buljongen. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
7. Mixa en del av soppan med en stavmixer (inte nödvändigt!). Servera soppan toppad med lite god olivolja och riven parmesanost.
Om jag har gott om tid kokar jag kikärtorna själv. Då använder jag också en hel kyckling vilket gör att soppan räcker till 8 personer (dubblera då doseringen i receptet. Men i receptet nedan har jag valt att använda kycklingklubbor och färdigkokta kikärtor.
Kyckling- och kikärtssoppa, ingredienser 4 personer:
3 kycklingklubbor
1 lagerblad
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 morötter
1 zucchini
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 kvistar färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad rosmarin
cayennepeppar
1 burk kikärtor
1,2 liter kycklingbuljong
1. Koka kycklingdelarna med salt, ett lagerblad, en morot och en lök.
2. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Riv moroten och zucchinin på ett rivjärn. Fräs grönsakerna i oljan i en kastrull som rymmer 3 liter.
3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och rosmarin.
4. Ta bort skinnet från kycklingen och skär den i munsbitar. Det blir särskilt gott om man "trådar" kycklingen med fingrarna. Lägg dem i kastrullen med grönsakerna. TIllsätt kikärtorna och buljongen. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
7. Mixa en del av soppan med en stavmixer (inte nödvändigt!). Servera soppan toppad med lite god olivolja och riven parmesanost.
2009-11-11
Onsdag: ljummen couscoussallad med kyckling
Den här rätten serverar jag ljummen eller rumsvarm. Den kan tillagas i förväg.
Ljummen couscoussallad med kyckling, ingredienser 4 personer:
Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar
Salladen
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
2 msk olivolja
4 dl couscous
Salladsbädd:
isbergssallad
rucola
1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan. Det är gott om grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten på en bädd av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).
Ljummen couscoussallad med kyckling, ingredienser 4 personer:
Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar
Salladen
2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
2 msk olivolja
4 dl couscous
Salladsbädd:
isbergssallad
rucola
1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i olivoljan. Det är gott om grönsakerna fortfarande har lite tuggmotstånd.
3. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten på en bädd av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).
2009-11-10
Tisdag: fisk från Veracruz
Pescado alla veracruzana är en kryddig fiskrätt från Mexico.
Ingredienser 4 personer:
600-800 gram sej
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
6 hela kryddnejlikor
oregano
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl urkärnade oliver
2 msk kapris
1 burk hackade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i stora munsbitar.
2. Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin (ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt) och fräs dem i oljan. Tillsätt kanel, nejlikor, tomatpuré och salt. Låt fräsa kort.
3. Tillsätt oliver, kapris, tomat, socker, vin och vatten. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i såsen tills den är färdig. Tillsätt hackad persilja. Servera med ris.
Ingredienser 4 personer:
600-800 gram sej
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
6 hela kryddnejlikor
oregano
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl urkärnade oliver
2 msk kapris
1 burk hackade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i stora munsbitar.
2. Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin (ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt) och fräs dem i oljan. Tillsätt kanel, nejlikor, tomatpuré och salt. Låt fräsa kort.
3. Tillsätt oliver, kapris, tomat, socker, vin och vatten. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i såsen tills den är färdig. Tillsätt hackad persilja. Servera med ris.
2009-11-08
Måndag: penne alla trapanese
Penne alla trapanese har jag lärt mig att tillaga av en sicilianare. "Trapanese" syftar på staden Trapani på Siciliens västkust som är känt för sina saltanläggningar. I receptet använder jag pecorinoost istället för parmesanost. Pecorino är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna krävs det en vällagrad variant som påminner om parmesanosten i konsistensen.
Servera en grönsallad med gurka, selleri och vita bönor efter pastan.
Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika
1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. TIllsätt lite färsk basilika.
Servera en grönsallad med gurka, selleri och vita bönor efter pastan.
Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika
1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. TIllsätt lite färsk basilika.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)