Spaghetti med räkor och zucchini, 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor med skal
1 röd chili
1 zucchini
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk persilja
1. Tina och skala räkorna.
2. Halvera och skiva zucchinin. Skiva chilin, ta bort fröna om du inte vill att de ska bli så starkt. Skala och skiva 2 vitlöksklyftor.
3. Fräs vitlöken, chilin och zucchinin i olivoljan.
4. Skala och riv 1 vitlöksklyftra på ett rivjärn. Tillsätt vitlöken, räkorna, tomaterna och persiljan och rör runt. Blanda med spaghettin och lite extra olivolja.
2009-11-06
2009-11-05
Torsdag: ärtsoppa, pannkaksrulle med hallon och grädde
Idag lagar jag ärtsoppa. Jag tycker om traditioner och jag vill gärna äta ärtsoppa eller någon annan soppa på torsdagar. Igår kväll lade jag gula ärtor i blöt. Det går också bra att göra tidigt på morgonen. Ärtsoppa lämpar sig dessutom utmärkt för storkok. Det är bara att dubbla eller tre- eller fyrdubbla receptet.
Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Pannkaksrulle 4 personer:
3 ägg
4 dl mjölk
1 1/2 d vetemjöl
1 msk smält smör
1 tsk salt
Fyllning:
3 dl grädde
1 paket djupfrysta hallon (ska tinas!)
lime
socker
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, salt och smör.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (20x25 cm), och häll i smeten.
4. Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
5. Vält över pannkakan på ett nytt smörpapper.
6. Vispa grädde och bred ett lager av den på pannkakan. Tillsätt de tinade hallonen, limesaft och lite socker. Rulla ihop och servera i skivor.
Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.
1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!
Pannkaksrulle 4 personer:
3 ägg
4 dl mjölk
1 1/2 d vetemjöl
1 msk smält smör
1 tsk salt
Fyllning:
3 dl grädde
1 paket djupfrysta hallon (ska tinas!)
lime
socker
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda mjölk och mjöl till en slät smet. Tillsätt ägg, salt och smör.
3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (20x25 cm), och häll i smeten.
4. Grädda i ugnen i 15-20 minuter.
5. Vält över pannkakan på ett nytt smörpapper.
6. Vispa grädde och bred ett lager av den på pannkakan. Tillsätt de tinade hallonen, limesaft och lite socker. Rulla ihop och servera i skivor.
2009-11-04
Onsdag: zucchinirisotto, grekisk sallad
Jag har inte ätit risotto på över en vecka. På tok för länge! Jag älskar risotto och kan inte få det för ofta. Som jag skrivit tidigare föredrar jag carnaroliris. Det kan du hitta i de flesta välsorterade matvarubutiker. Annars går det lika bra med det klassiska arborioriset.
Zucchinirisotto, 4 personer:
1/2 gul lök
2 normalstora zucchini (400 gram)
3 msk olivolja
4 dl risottoris
(1 dl vitt vin)
9 dl-1 liter grönsaks eller hönsbuljong (kan behövas mer eller mindre!)
(lite smör)
1 dl parmesanost (Du kan välja mellan att röra ner parmesanosten i risotton precis före servering eller låta var och en toppa risotton med osten. Jag väljer det senare.)
1. Koka upp buljongen.
2. Finhacka löken. Skölj zucchinin och riv den på ett rivjärn.
3. Fräs löken och zucchinin i olivoljan.
4. Tillsätt riset och rör runt. Tillsätt eventuellt vinet och låt koka in.
5. Tillsätt buljonen lite i taget och rör konstant under tillagningen. Det är viktigt för att risotton ska bli krämig. Risotton är färdig när riset fortfarande har lite tuggmotstånd kvar och känns krämigt (18 minuter). Tillsätt smöret precis före servering.
Grekisk sallad:
söta tomater
1 grön paprika
2 dl kalamataoliver
1 bit fetaost
1 röd lök
sallad av valfri sort (t ex en påse med färdigsköljd medelhavsblandning)
olja
vinäger
Zucchinirisotto, 4 personer:
1/2 gul lök
2 normalstora zucchini (400 gram)
3 msk olivolja
4 dl risottoris
(1 dl vitt vin)
9 dl-1 liter grönsaks eller hönsbuljong (kan behövas mer eller mindre!)
(lite smör)
1 dl parmesanost (Du kan välja mellan att röra ner parmesanosten i risotton precis före servering eller låta var och en toppa risotton med osten. Jag väljer det senare.)
1. Koka upp buljongen.
2. Finhacka löken. Skölj zucchinin och riv den på ett rivjärn.
3. Fräs löken och zucchinin i olivoljan.
4. Tillsätt riset och rör runt. Tillsätt eventuellt vinet och låt koka in.
5. Tillsätt buljonen lite i taget och rör konstant under tillagningen. Det är viktigt för att risotton ska bli krämig. Risotton är färdig när riset fortfarande har lite tuggmotstånd kvar och känns krämigt (18 minuter). Tillsätt smöret precis före servering.
Grekisk sallad:
söta tomater
1 grön paprika
2 dl kalamataoliver
1 bit fetaost
1 röd lök
sallad av valfri sort (t ex en påse med färdigsköljd medelhavsblandning)
olja
vinäger
2009-11-02
Tisdag: fiskgryta och vitlöksbröd
Fiskgryta med vitlöksbröd, så gott! Jag kommer att använda djupfryst torsk idag. Findus 400 gramspåsar med lax, torsk och sej funkar också bra. Till en familj med 2 vuxna och 2 små barn kan 400 gram fisk räcka.
Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.
Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor
Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.
Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja
1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.
Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor
Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.
Lasagne
Måndag: Lasagne med skinka och spenat, 4 personer:
500 gram djupfryst bladspenat (hackad går också bra)
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 burk ricottaost
1 dl riven parmesanost
salt
peppar
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
250 gram rökt eller kokt skinka
lasagneplattor
1. Tina spenaten. (Ta helst fram den på morgonen!)
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Blanda ner spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Blanda ricottaost, parmesansost och spenat/lök i en bunke. Tillsätt tomat och socker. Salta och peppra.
4. Förbered bechamelsåsen (se nedan!)
5. Lägg lite av bechamelsåsen i botten av en ugnsfast form och placera ett lager med lasagneplattor ovanpå. Fortsätt med ett lager av spenatblandningen och sedan skinka. Börja om på nytt! Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås.
6. Tillaga lasagnen i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt den vila i 10 minuter före servering.
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
500 gram djupfryst bladspenat (hackad går också bra)
1 liten gul lök
2 msk olivolja
1 burk ricottaost
1 dl riven parmesanost
salt
peppar
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
250 gram rökt eller kokt skinka
lasagneplattor
1. Tina spenaten. (Ta helst fram den på morgonen!)
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Blanda ner spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Blanda ricottaost, parmesansost och spenat/lök i en bunke. Tillsätt tomat och socker. Salta och peppra.
4. Förbered bechamelsåsen (se nedan!)
5. Lägg lite av bechamelsåsen i botten av en ugnsfast form och placera ett lager med lasagneplattor ovanpå. Fortsätt med ett lager av spenatblandningen och sedan skinka. Börja om på nytt! Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås.
6. Tillaga lasagnen i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter. Låt den vila i 10 minuter före servering.
Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk
Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)