Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål
1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger samt ett gott bröd.
Zucchinisoppa, 4 personer:
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
500 gram zucchini
3 potatisar
1 näve persilja
1,2 liter höns- eller grönsaksbuljong
1. Hacka löken och vitlöken och fräs dem i olivoljan.
2. Skölj och skiva zucchinin. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Tillsätt dem och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och persiljan och koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät.
4. Servera varje portion med lite tomattopping, ringlad olivolja och parmesanost samt ett gott bröd till.
Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt
1. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.
2010-11-26
2010-11-25
Torsdag: syrlig kinesisk soppa med fläskkött och grönsaker, blåbärspaj
Syrlig kinesisk soppa, 4 personer:
200 gram fläskkött, t ex picnicbog
1 liter grönsaksbuljong
2 tsk kinesisk soja
1,5 msk risvinäger
2 msk torr sherry
1 nypa socker
10 skogschampinjoner
200 gram vitkål
1 burk bambuskott
1 morot
2 cm ingefära
1/2 purjolök
200 gram tofu
1 msk majzena
1 tsk sesamolja
peppar
salt
1. Koka upp grönsaksbuljong, soja vinäger, sherry och socker.
2. Skiva svampen. Strimla köttet och grönsakerna. Lägg lite av purjolöken åt sidan. Det blir fint att toppa soppan med den sen.
3. Tillsätt samtliga grönsaker och koka i ca 5 minuter.
4. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och rör ner det i soppan.
5. Tärna tofun och avsluta med att tillsätta den och sesamolja.
Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
200 gram fläskkött, t ex picnicbog
1 liter grönsaksbuljong
2 tsk kinesisk soja
1,5 msk risvinäger
2 msk torr sherry
1 nypa socker
10 skogschampinjoner
200 gram vitkål
1 burk bambuskott
1 morot
2 cm ingefära
1/2 purjolök
200 gram tofu
1 msk majzena
1 tsk sesamolja
peppar
salt
1. Koka upp grönsaksbuljong, soja vinäger, sherry och socker.
2. Skiva svampen. Strimla köttet och grönsakerna. Lägg lite av purjolöken åt sidan. Det blir fint att toppa soppan med den sen.
3. Tillsätt samtliga grönsaker och koka i ca 5 minuter.
4. Rör ut maizenamjölet i lite vatten och rör ner det i soppan.
5. Tärna tofun och avsluta med att tillsätta den och sesamolja.
Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
2010-11-23
Onsdag: biff med pepparrotssmör, klyftpotatis, tomatsallad
Biff med persiljestekt potatis, 4 personer:
800 gram ryggbiff
svartpeppar
vitpeppar
salt
smör
rapsolja
10 potatisar
1. Börja med peppra köttet och salta köttet runt om. Stek det sedan så att det får en fin yta. Placera därpå köttet med en termometer i ugnen, 125 grader. Köttet är rosa vid 65 grader. Det tar ca 45 minuter att uppnå den temperaturen.
2. Tvätta potatisen och skiva den tunnt. Stek den sedan under lock i hälften rapsolja hälften smör.
Pepparrotssmör:
60 gram smör
2 msk olivolja
pepparrot efter smak
några droppar pressad citron
Tomatsallad
8 söta tomater
1/2-1 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
800 gram ryggbiff
svartpeppar
vitpeppar
salt
smör
rapsolja
10 potatisar
1. Börja med peppra köttet och salta köttet runt om. Stek det sedan så att det får en fin yta. Placera därpå köttet med en termometer i ugnen, 125 grader. Köttet är rosa vid 65 grader. Det tar ca 45 minuter att uppnå den temperaturen.
2. Tvätta potatisen och skiva den tunnt. Stek den sedan under lock i hälften rapsolja hälften smör.
Pepparrotssmör:
60 gram smör
2 msk olivolja
pepparrot efter smak
några droppar pressad citron
Tomatsallad
8 söta tomater
1/2-1 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar
Tisdag: spättafiléer på florentinskt vis
Fisk på florentinskt vis, 4 personer:
1 påse färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
salt
svartpeppar och vitpeppar
8 spättafiléer
1/2 gul lök
2 msk olivolja
lite färsk timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
2 dl kaffegrädde
2 äggulor
1/2 dl riven parmesanost
saften av 1/2 citron
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
1. Skölj spenaten. Finhacka eller pressa vitlöken. Lägg spenateni en kastrull och värm den tillsammans med vitlöken och vinet. Låt spenaten sjunka ihop, inte koka. Salta och peppra.
2. Smörj en ugnfast form och lägg spenaten i botten. Placera filéerna ovanpå spenaten.
3. Finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt timjan.
4. Tillsätt kaffegrädden och värm såsen. Ta såsen från spisen och vispa ner äggulorna och parmesanosten. Avsluta med att tillsätta citronsaften.
5. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen i ugnen i ca 20 minuter.
1 påse färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
salt
svartpeppar och vitpeppar
8 spättafiléer
1/2 gul lök
2 msk olivolja
lite färsk timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
2 dl kaffegrädde
2 äggulor
1/2 dl riven parmesanost
saften av 1/2 citron
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
1. Skölj spenaten. Finhacka eller pressa vitlöken. Lägg spenateni en kastrull och värm den tillsammans med vitlöken och vinet. Låt spenaten sjunka ihop, inte koka. Salta och peppra.
2. Smörj en ugnfast form och lägg spenaten i botten. Placera filéerna ovanpå spenaten.
3. Finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt timjan.
4. Tillsätt kaffegrädden och värm såsen. Ta såsen från spisen och vispa ner äggulorna och parmesanosten. Avsluta med att tillsätta citronsaften.
5. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen i ugnen i ca 20 minuter.
2010-11-22
Måndag: ostpaj, tomatsallad
Till pajen serverar jag en tomatsallad med persilja och rödlök.
Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
1 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten
1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.
Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.
Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
1 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten
1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.
Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)